Sprawdź, gdzie kupić sok z kiszonej kapusty.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wróciły do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, do tej pory mniej lubiane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych atutach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy czy różnego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają prosto i szybko wprowadzić do naszego ciała substancje niezbędne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie witaminy zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający mnóstwo związków oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Najważniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy inny kwaszonek to też wspaniałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje głównie duże stężenie witaminy C – już pół szklanki tych soków dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić z uwagi na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B, a także znaczne stężenie soli mineralnych.
Z jakiego powodu powinno się pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na zawartość bakterii fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na domiar tego nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks lub wrzody dwunastnicy. Wzmagają one także apetyt i stanowią osłonę w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]