Dalsze informacje o soku z kwaszonych buraków.
Kiszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od wieków. Ostatnio jednak raz za razem wymienia się również ogromne własności prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej spotykana jest na półkach sklepowych w alejkach z żywnością ekologiczną.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego powinno się go regularnie pić
Bodaj każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty często dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest kwaśny, lecz niezmiernie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to kapitalne źródło witamin! Zawiera on duże ilości witaminy A, C, E oraz B3, jak również przeróżne minerały, jak m.in. magnez, żelazo i cynk. Wiele osób ma trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego posmaku tego soku, ale rekomenduje się spożywać go cyklicznie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo oraz ma dobry wpływ na pracę żołądka, a to sprawia, że może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej rekomenduje się również osobom, chorym na anemię. Oczywiście nawet tak zdrowego soku nie wolno nadużywać – wystarczy spożycie maksymalnie 250 ml soku dziennie.
A może sok z kiszonego buraka?
Sok z kiszonych buraków jest kolejnym lubianym sokiem, którego używamy od lat do gotowania i który spożywamy również jako zdrową przekąskę. Zawiera on dużo witamin i ma własności antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: podnosi koncentrację, zapobiega obstrukcjom, a jednocześnie obniża ciśnienie. Chociaż buraki wyróżniają się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednak jego konsumpcji paniom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem bądź schorzeniami nerek.
Jeżeli nie masz możliwości, by przygotowywać soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić online na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, iż takie soki powinno się magazynować w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]