Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów

Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów

Zobacz, gdzie zamówić kiszoną kapustę.

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kiszonej jest znaczącą częścią polskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu dań i przeciętny Polak bardzo często gości ją na stole. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kiszona to bardzo zdrowe pożywienie.

Witamina C i liczne minerały i witamina K – co znajduje się w kiszonej kapuście?

Kapusta kiszona, lub kwaszona, bo te określenia stosuje się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które powstało za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na długie przechowywanie pokarmów. Drobno posiekane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez parę miesięcy na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kapusty kiszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin, których pozyskanie zimą było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A trzeba podkreślić, że w kapuście kiszonej jest wiele substancji, które są istotne dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, a także witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się też inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B9, B5, B1). Prócz tego, kiszona kapusta to źródło m.in. magnezu, błonnika pokarmowego czy żelaza. Zarazem to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, więc zaleca się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Bigos, kapuśniak, kwaśnica – nie byłoby ich bez kapusty kiszonej

Kwaszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno w dodatkach do dań, jak i jako kluczowy ich element. Niegotowaną z reguły je się ją w formie surówki z siekaną cebulką oraz marchewką, która współgra z daniami z ziemniaków oraz ryb, a czasami na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również produkt, który idealnie komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w nadzieniu do pasztecików, łazanek czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby popularne polskie dania jak góralska kwaśnica, kapuśniak bądź bigos.

Praktycznie każdy szef kuchni posiada własny przepis na kapustę kwaszoną, jednakże obecnie okazjonalnie kisi się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już potrzeby magazynowania żywności na zimę. Kapustę kwaszoną w większych oraz niewielkich opakowaniach bez trudu kupić można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]