Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Zamów żywność eko na artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu spożywczego, który trwa od początku XX w., produkty konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często nasycać licznymi substancjami przedłużającymi ich świeżość. Jednakże razem z poszerzającą się świadomością odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, w ostatnim czasie coraz częściej szukają oni artykułów wykonanych z żywności nieprzetworzonej.

Żywność ekologiczna – rośliny hodowane według najważniejszych zasad rolnictwa ekologicznego

Aby dany produkt sprzedawany w Polsce mógł zwać się „eko”, musi spełnić kilka wymogów. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wyprodukowane muszą posiadać stosowne certyfikaty przyznawane przez autoryzowane do tego instytuty. Najważniejszym jednak przymiotem spożywczych artykułów ekologicznych jest to, iż wykorzystane do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce hodowano według wszelkich zasad rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie korzystali z chemicznych środków protekcji roślin ani nawozów, które mogłyby mieć niekorzystny oddziaływanie nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które również szkodzą środowisku. Niektóre bowiem nawozy zanieczyszczają wody gruntowe bądź powodują zasolenie gleby, a natryski upraw silnymi pestycydami nierzadko powodują np. obumieranie pożytecznych organizmów. Z kolei ekologiczna uprawa sprawia, że rośliny mają niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych substancji dostanie się do ustroju ich konsumentów.

Kupujesz żywność ekologiczną? Sprawdzaj uważnie informacje na etykiecie

Żywność eko jest poddawana ciągłej kontroli na wszystkich etapach produkcji, w tym również podczas przechowywania oraz transportu. Co kluczowe, jeżeli przetwór spełnia kryteria, jego wytwórca nie licząc standardowych informacji m.in. o warunkach przechowywania, dacie przydatności do spożycia, masie netto, miejscu produkcji składników i wartościach odżywczych, musi również koniecznie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej niniejszy produkt oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym jest liść ułożony z gwiazd na zielonym tle. Wypatrując żywności ekologicznej wypada więc czytać starannie etykiety wyrobów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy umieścił on na stronie sklepu informację o przyznanych certyfikatach.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]