Więcej o soli himalajskiej na superbutelki.pl.
Sól to związek chemiczny konieczny do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu powinno się ich używać w kuchni?
Różowa sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która doskonale uwydatnia smak potraw. Pomimo, że nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne porcje (nie więcej niż 6 g dziennie) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę potrzebnych pierwiastków i minerałów, takich jak cynk, wapń czy selen, a przy tym nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale wpływa na smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – stosowana nie tylko w branży gastronomicznej
Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest wartościowym źródłem magnezu, wapnia czy żelaza, czyli składników koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, zatem nie traci swoich właściwości i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]