Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to potrawa typowo świąteczna, którą jemy na ogół podczas Wigilii albo znaczących rodzinnych spotkań. W domach, w których obyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, ale także jako uzupełnienie do wielu posiłków.
Barszcz czerwony to danie uniwersalne
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do przygotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a przy tym lekko słodkawy aromat powoduje, że świetnie dopełnia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy przedkładają jajo na twardo, kiełbasę i ziemniaki, inni zalewają nim uszka z kapustą, grzybami lub mięsem. Barszcz czerwony to znakomite danie obiadowe, lecz też pyszna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak chrupiącego krokiecika z grzybami lub bułki drożdżowej z mięsnym farszem.
Warto podkreślić, iż barszcz czerwonynie jest zupą bardzo kaloryczną, jeśli nie jest zabielony śmietaną. Danie to uważane jest za zdrowe, bo zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również mnóstwo żelaza, i z tego powodu rekomenduje się je anemikom. Z kolei ze względu na fakt, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym najczęściej spożywa się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – przygotuj sam albo kup
Nie ma jednej receptury na barszcz czerwony – każdy kucharz wykorzystuje własne ulubione dodatki i na różny sposób przyprawia to danie. Niektórzy wolą pikantny barszcz, należycie pieprzny, inni wsypują do niego troszkę cukru, żeby podbić naturalną słodkość buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaskowaty smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek zawiera więcej pożytecznych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przygotowywać samodzielnie, ale proces fermentacji trwa co najmniej 7 dni. Jeśli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w markecie albo online.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]