Kulinaria

Tchibo Cafissimo – kapsułki zamienne z kawami single origin

Technologia zaparzania kawa w kapsułkach jest znana od schyłku lat 70-tych i pomału pozyskiwała sobie miliony sympatyków. Ten wygodny proces umożliwia przygotowanie napoju wysokiej jakości bardzo prostą metodą – należy włożyć kawę w kapsułce do zasobnika w stosownym urządzeniu, uzupełnić w nim pojemnik z wodą i już po minucie można cieszyć się aromatycznym napojem. Jakie znamy zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo? Istnieje kilka systemów takiego przygotowywania kawy. Jednym z najszerzej znanych

Warsztaty kulinarne – nauka gotowania w teorii i praktyce

Uczestnictwo w kursie kulinarnym to wspaniały pomysł na zdobycie przydatnych umiejętności – poznanie tajników najrozmaitszych receptur i odpowiednich technik produkcyjnych czy po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Kurs kulinarny – dla pasjonatów i profesjonalistów Zdolności gotowania nie zdobywa się od razu – szef kuchni potrzebuje lat, żeby poznać zawiłe receptury oraz poszerzać swoje kwalifikacje. Jeśli chciałbyś podążać śladami najlepszych, zapisz

Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wróciły do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, do tej pory mniej lubiane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych atutach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy czy różnego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają prosto i szybko wprowadzić do naszego ciała

Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to potrawa typowo świąteczna, którą jemy na ogół podczas Wigilii albo znaczących rodzinnych spotkań. W domach, w których obyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, ale także jako uzupełnienie do wielu posiłków. Barszcz czerwony to danie uniwersalne Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do przygotowania wywar z

Kurs gotowania – przyrządzaj potrawy jak profesjonalista

Własnoręczne przyrządzanie posiłków w domu ma niemało plusów. Najważniejszym z nich jest z całą pewnością oszczędność pieniędzy – spożywanie posiłku w domu jest zwykle zdecydowanie tańsze niż codzienne korzystanie z oferty restauracji. Tak samo ważna jest też radość wynikająca z ugotowania dania własnymi rękami – szczególnie, gdy możemy poczęstować nim gości lub domowników. Nie sposób nie wspomnieć też o tym, że kucharząc osobiście jesteśmy świadomi tego, co kładziemy na nasze

Czy można kupić kapsułki kompatybilne z Dolce Gusto?

Ekspresy oparte na systemie Nescafe Dolce Gusto na dobre wtopiły się już w krajobraz naszych kuchni. Urzekła nas nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają nieograniczony dostęp do smacznych gatunków kawy. Smakosze tego napoju z czasem zrozumieli, iż nie chcą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, stąd na rynku szybko powstał powstało zapotrzebowanie na kapsułek Dolce Gusto. Odpowiedziało na niego parę marek, które zaczęły

Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu spożywczego, który trwa od początku XX w., produkty konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często nasycać licznymi substancjami przedłużającymi ich świeżość. Jednakże razem z poszerzającą się świadomością odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, w ostatnim czasie coraz częściej szukają oni artykułów wykonanych z żywności nieprzetworzonej. Żywność ekologiczna – rośliny hodowane według najważniejszych zasad rolnictwa ekologicznego Aby dany produkt

Kiszony sok z buraka lub kapusty – warto pić je regularnie

Kiszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od wieków. Ostatnio jednak raz za razem wymienia się również ogromne własności prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej spotykana jest na półkach sklepowych w alejkach z żywnością ekologiczną. Sok z kiszonej kapusty – dlaczego powinno się go regularnie pić Bodaj każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze

Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kiszonej jest znaczącą częścią polskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu dań i przeciętny Polak bardzo często gości ją na stole. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kiszona to bardzo zdrowe pożywienie. Witamina C i liczne minerały i witamina K – co znajduje się w kiszonej kapuście? Kapusta kiszona, lub kwaszona, bo te określenia stosuje się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które powstało

Gotowanie nie musi być nudne. Poznaj zasady food pairingu

Wprawdzie przywykliśmy do sztampowych połączeń smaków, nie znaczy to, iż parowanie ze sobą produktów, które na pierwszy rzut oka absolutnie się wykluczają, nie może dać zaskakujących i, co najważniejsze, smakowitych wyników. Odkrywamy to coraz częściej. Największy wpływ na nasz smak miało bezspornie możliwość zakupu nieznanych dotąd w naszym kraju artykułów, jak również otwarcie się na odmienne zwyczaje kulinarne. Dzięki temu choćby połączenie mięsa z egzotycznych owocami nikogo już nie zaskakuje.